søndag 24. januar 2010

BLOGG: Akkurat idet Medie-Norge og den norske offentligheten har vent seg til de kunnskapsrike og tv-vennlige nerdene med Knut Jørgen Røed Ødegård i spissen tett fulgt av karakterer som Petter Schjerven og Petter Bøckman, faller Håkon Lie historiker Hans Olav Lahlum av stolen under direktesending i RedaksjonEN på NRK.


Det vil si: Lahlum mister øredingsen sin og søker rett ned til høyre for å finne den.  Uten øredingsen vil ikke Lahlum kunne høre hva som sies i studioet i Oslo, og Lahlum befinner seg altså et annet sted. Derav søken etter øredings. Rett ned til høyre. Og et dump.

Det kan skje alle.
Oppsparket fra Viggo Johansen lyder:

- Ja, og der ville du komme inn Lahlum?

Dermed zoomer kameraet inn på Hans Olav Lahlum i et fjernstudio. Han retter på brillene, slik han alltid gjør før han begynner på en setning. Han mister øredingsen. Vi ser at Lahlum forsvinner ut av bildet og hører et ”dump”. Går han i gulvet? Falt han av stolen.

Mens Viggo Johansen rutinert konstaterer at ”der forsvant Lahlum” og klarer å skjule latteren bak en host... En olympisk prestasjon.

Johansen gir deretter elegant ordet til stakkars Arne Strand fra Dagsavisen som skal si noe, redde kvelden. Mens Lahlum altså forsvant som en klovn. Under beste sendetid. Ved Håkon Lies død.


Om å tåle det
Hans Olav Lahlum tåler dette. Han er en slags nerde-Jesus. Han tar på seg disse nerdebyrdene og bærer dem for alle nerder på TV, alle de som er dyktige nok, så dyktige at samfunnet burde lytte til dem, men som faller igjennom på en eller annen måte fordi de ikke helt passer inn.

Vi som trodde at når Knut Jørgen Røed Ødegard kunne selge meteoritter med entusiasme som eneste valuta, ja da var nerdene var kommet for å bli, på TV. Vi heier på Lahlum. Jeg oppretter ikke en Facebook-gruppe. Men nesten.

Jeg skal innrømme at jeg har ledd så jeg har grått over dette som ikke lenger ligger på NRK Politisk, men NRK Underholdning.

For å si det som det er. Hans Olav Lahlum har ingen ting å være flau over. Han tar dette også med fatning, slik han sikkert har tatt mange sosiale situasjoner med fatning før. Jeg har gått på hovedfag med han. Han er dyktig, en av Norges vittigste, ikke bare ufrivillig morsom. Han er kompetent og har en artig tvist på sine uttalelser.

Jeg håper bare at Medie-Norge fortsetter å la de dyktigste komme til orde. Uavhengig av om de passer inn i en tenkt boks som ”han gjør seg godt på TV.” Ja, Jonas Gahr Støre gjør seg godt på TV. Alltid. Jeg håper MedieNorge også i framtiden velger å la stemmer som Lahlums bli hørt.  Uavhengig av om de faller av en stol eller to under beste sendetid. På direktesending.

Les mer om historikeren Hans Olav Lahlum på Wikipedia. Bilde fra Wikipedia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar